SzülőknekPedagógusoknakGyerekeknekGalériaAktualitásokSzoftverekHasznos

Szülőknek

Minden szülő szeretné biztonságban tudni gyermekét. A való világban ezért folyton odafigyelünk rájuk, praktikus tanácsokkal látjuk el őket. Az internet virtuális világában azonban gyakran magukra hagyjuk őket. Pedig a netvilág legalább olyan veszélyes lehet, mint a valódi – ha nem veszélyesebb.

Ezért szülőként az első lépés ezeknek a fenyegetéseknek a megismerése. Ezek után egy alapos beszélgetéssel célszerű felmérni a gyerekek internetezési szokásait és tapasztalatait. Ha pedig problémát észlel, azonnal cselekednie kell.

Ehhez nyújtunk segítséget az alábbi tanácsokkal, tippekkel. Ha szeretne még többet tudni a témáról, akkor jelentkezzen a Szülői Akadémiára!

Aktualitások

Idén újra Szülői Akadémia az iskolákban

Dilemma- Az első okoseszköz beszerzése lesz a téma

Tovább a hírre

Szórakozva tanulhattak a hegyvidéki családok

Gyermeknapon rendezte meg az önkormányzat az első Hegyvidéki ONvédelem Családi Napot.

Tovább a hírre

Choice Videó bemutatkozás

Magyarországon elsőként CHOICE VIDEO a digitális világ veszélyeiről

Tovább a hírre

Tanácsok, Tippek

1. Hogyan védheti meg gyermeke adatait?
Szűkítse a kört!
Az alapértelmezett beállítás szerint gyermeke profilja a legtöbb közösségi oldalon csak minimális adatvédelemmel rendelkezik. A két alapvető beállítás:
 • Nyilvános, azaz „minden látható mindenki által”
 • Zárt vagy privát, amikor „senki nem láthat semmit, kivéve, ha megengeded”.
Első lépésként figyelmeztesse őt, hogy adatai védelme érdekében „zárt” vagy „privát” adatlapot válasszon.


Blokkolja az ismeretleneket!
Javasolja gyermekének, hogy csak olyanokat fogadjon el barátnak, akiket ismer. Ha mégis nemkívánatos kapcsolatot kezdeményezne vele valaki, azt a személyt bármikor blokkolhatja.


Tesztelje a védelmet!
Sok közösségi oldalon lehetőség van az „adatvédelmi beállítások” ellenőrzésére azzal, hogy az adatlapját úgy tekintheti meg, ahogyan mások látják. Így egyértelműen kiszűrhető, hogy megjelenik-e bármilyen nemkívánatos információ az adatlapon.


Tartsa kézben a megjelöléseket (tagging)!
Nem csak a gyermeke által feltöltött információra érdemes odafigyelnie. Mások is feltölthetnek képeket és videókat, és a gyermeke engedélye nélkül kapcsolatba hozhatják a nevét azzal a tartalommal. Ezt úgy hívják, hogy „megjelölés” (tagging).
A legtöbb közösségi oldal lehetővé teszi a felhasználóknak a „megjelölés” funkció kikapcsolását, illetve az egyes megjelölt tartalmak engedélyezését vagy letiltását.


Szűrje ki a bizalmas információkat!
Vannak olyan információk, amelyek nem tartoznak még a szűkebb nyilvánosságra sem. Ha valóban bizalmas dologról van szó, kérje meg gyermekét, hogy ne posztolja azokat!
2. Hogyan előzheti meg a bajt?
Tájékozódjon a témában!
Mindenekelőtt ismerje meg, milyen veszélyek fenyegethetik gyermekét. Ebben ez az oldal is a segítségére lesz.


Beszélgessen el gyermekével!
Ehhez fontos a bizalmi kapcsolat kialakítása. Vitassák meg az internet előnyeit és hátrányait, az esetleges kockázatokat. Fontos, hogy részletesen elmagyarázza neki, mit szabad tennie és mit nem, amikor fellép a világhálóra. Érdeklődjön utána, hogy mi érdekli az interneten, milyen dolgokat szokott csinálni a gép előtt.


Segítse tanácsokkal!
Tanítsa meg gyermekét a felelős és biztonságos internethasználat szabályaira.


Optimalizálja a számítógépezéssel töltött időt!
Bár kényelmes megoldás a tévére vagy a számítógépre „bízni” a gyereket, ez negatív következményekkel járhat. Ne feledje, példájával ön is erősen befolyásolja gyermeke szokásait!


Legyen szem előtt a gyerek!
Az internetre bekötött gép lehetőség szerint olyan helyen legyen, ahol mindig szemmel tarthatja a netező kiskorút. Célszerű olyan jelszóval levédeni a hálózatot, amit csak ön ismer, mert laptop, okostelefon vagy tablet segítségével a gyermeke bárhol rácsatlakozhat az internetre (nem árt odafigyelni arra is, hogy ne legyen a gyermeknek saját szélessávú mobilinternet-előfizetése).


Osztozzon az élményben!
Ismerje meg a játékokat, amelyeket gyermeke játszik, kisebb korban játsszanak együtt! Kövesse figyelemmel őt a játék közben, és beszélgessenek az élményekről! Figyelje meg, hogy gyermeke milyen párhuzamot von önmaga és a videójáték szereplői között! Beszélgessenek a játékokról, játékélményekről, pl. magyarázza el, hogy egyes játékok miért nem alkalmasak számára! Győződjön meg róla, hogy gyermeke tisztában van a képernyőn látottak való életbeli következményeivel!


Figyelje, hogy gyermeke milyen oldalakat látogat!
Optimális esetben a családi számítógép szem előtt van (ha nem, gondoskodjon az áthelyezéséről), így csak az a dolga, hogy figyelje, milyen oldalakra kattintgat gyermeke, milyen netes programokat használ, illetve milyen közösségi oldalakat látogat. Gyakran egy pillantással felmérheti, hogy mivel is tölti az idejét a gyerek a gép előtt, hogy hasznos, haszontalan, esetleg kimondottan káros dolgokat nézeget. Amennyiben olyan oldalra lép, amely számára nem megfelelő tartalmakat kínál, akkor megbeszélheti vele, hogy azt miért nem tartja helyesnek (esetleg le is tilthatja az adott oldalt).


Használjon szűrőprogramokat!
Kisebb gyermekek esetében hasznos lehet a gyermekvédő-programok aktiválása, illetve a böngésző vagy kereső beállítása annak érdekében, hogy a gyerek még véletlenül se ütközhessen nem neki szánt tartalomba.
Idősebb gyermekek már könnyedén kijátsszák ezeket az óvintézkedéseket, így velük érdemes megbeszélni, hogy ön mit tart helyesnek. Mielőtt leül gyermekével, tudja meg, hogy jelenleg mi a „divat” az ő korcsoportjában, és ne ítélje el azonnal! Ettől függetlenül tegye egyértelművé saját hozzáállását!


Gyermeke soha ne találkozzon netes ismerőssel az ön tudta nélkül!
Habár ésszerűnek és egyértelműnek tűnik, a gyerekek rendszerint nem tartják be ezt az egyszerű szabályt. Így előfordul, hogy mindenféle gyanú nélkül találkozót szerveznek egy idegennel, akit csak a neten keresztül ismertek meg. Talán szükségtelen is elmondani, hogy ez milyen veszélyes.


Biztosítsa be magát!
Kérje el gyermeke jelszavát, és állapodjon meg vele, hogy kizárólag szükség esetén használja azt. Hogy a bizalmi kapcsolat megmaradjon, ehhez a megállapodáshoz minden esetben tartsa magát!
3. Mit tegyen, ha gyermekét támadás éri?
Ne essen pánikba!
Ha gyermekét bármilyen atrocitás éri, vagy megfélemlíti valaki, fontos, hogy ön higgadt maradjon.


Legyen megértő!
Forduljon nyitottan gyermekéhez, és vegye komolyan, ha megijed valamitől vagy valakitől. Még ha a gyerek is idézte elő a veszélyes helyzetet, akkor se vádolja felelőtlenséggel vagy butasággal. Soha ne feledje: kettejük közül ön a felnőtt, a felelősen gondolkodó. Hallgassa végig, és további fenyegetés helyett próbáljon megoldást keresni.


Ismerje meg a részleteket!
Tudja meg
 • mi történt,
 • hol történt,
 • mikor történt,
 • és hogy kik vettek benne részt.


Működjön együtt gyermekével!
Az őszinte figyelem és a hozzáértő kérdések bátorítják gyermekét, hogy a lehető legtöbb információt ossza meg az esetről.
Hagyja a gyermekét beszélni, és legyen nyugodt, amikor kérdéseit felteszi.
Vonja be gyermekét egy döntéshozatalba, hallgassa meg az ő véleményét is, és tájékoztassa az aktuális eredményekről.
Bátorítsa, és mondja el, mennyire örül, hogy elmondta, mi történt. Ígérje meg, hogy mindent megtesz, amit megbeszéltek, és tegye is meg!
Kérje meg gyermekét, hogy írja le a gondolatait, érzéseit az eseménnyel kapcsolatban.
Biztosítsa őt, hogy teljesen normális és elfogadott, ha a megfélemlítés miatt megbántottnak érzi, szégyelli magát, fél vagy haragszik. Értesse meg vele: senki nem érdemli meg, hogy megfélemlítsék.
Kérje meg gyermekét, hogy kerülje el a megfélemlítőt, és amíg a probléma meg nem oldódik, a lehető legkevesebbet legyen egyedül (szünetekben stb.).
Ne azt ígérje meg gyermekének, hogy nem beszél senkinek a támadásról, hanem azt, hogy mindent megtesz, hogy megoldást találjon.
Legyen türelmes és erősítse gyermekében a tudatot, hogy megszűnik a megfélemlítés.


Kezelje a helyzetet!
Ha internetes megfélemlítést, zaklatást tapasztal, AZONNAL cselekedni kell!
Ha egy másik gyerek a megfélemlítő, ne hívja fel a szüleit, bármennyire is kézenfekvőnek tűnik. Az esetek többségében ez nem segít a problémán, sőt akár ronthat is a helyzeten.
Ha iskolai megfélemlítésről van szó, szóljon egy pedagógusnak, osztályfőnöknek vagy az igazgatónak. Ha más közösségi megfélemlítésről van szó (egyház, klub), szóljon a közösség vezetőjének. Ha úgy érzi, nem számíthat segítségre az érintett közösségben, jelentse azt a www.megfelemlites.hu oldalon.
Soha ne biztassa gyermekét megtorlásra, de a megfélemlítés semmibe vételére se!
Kérjen meg egy idősebb gyermeket (barátot), hogy mentorálja gyermekét.
Ha a helyzet megköveteli, tegyen feljelentést a megfélemlítő ellen (zaklatás, erőszak, becsületsértés, stb).
Kérje az iskola és a hatóságok együttműködését.
Soha ne válaszoljon a megfélemlítőnek és ne hozza nyilvánosságra az üzeneteket!
Ha a megfélemlítés kezelhetetlenné válik, írassa át gyermekét egy másik iskolába. De ez a legutolsó lépés legyen.


Dokumentálja az esetet!
Őrizzen meg minden bizonyítékot! Jegyezze fel a dátumot, az időpontot és a történteket.
Mentse el és nyomtassa ki a képernyőről elmentett képet, e-mailt és üzeneteket.


Lépjen fel a zaklató ellen!
Használja az összegyűjtött bizonyítékokat arra, hogy feljelentse a megfélemlítőt a rendőrségen, a mobil- és internetszolgáltatóknál. Tanulmányozza a szolgáltatók általános szerződési feltételeit az adott cselekedet vonatkozásában.
Ha közösségi oldalon történik a zaklatás, jelentse az oldal szerkesztőinek a felhasználót!
Blokkolja a megfélemlítőt, de ne tiltsa el gyermekét az internettől, és ne törölje gyermeke profilját.
Kérjen segítséget! A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványt az interneten is eléri, de telefonálhat is a 116 111-es ingyenes számon!

4. Mit tehet, ha megtudja, hogy az ön gyermeke megfélemlít, zaklat valakit?
Nézzen szembe a tényekkel!
Miután meggyőződött, hogy gyermeke megfélemlített valakit, ismerje el a problémát, és próbálja meg higgadtan orvosolni. Áldozzon időt arra, hogy meghallgassa gyermekét, és derítse ki, miért mutat megfélemlítő magatartást.
Készüljön fel a megfélemlített gyerek és szülei – érthetően – erős reakciójára.


Derítse fel az esetet!
Kérdezzen, tudja meg mi, mikor és hol történt, illetve hogy ki vett részt benne, de ne faggassa gyerekét. Kérdéseit összpontosítsa a tények megismerésére.
Vizsgálja meg a gyermek baráti közegét és tartózkodási helyeit, továbbá a videójátékainak, filmjeinek és TV sorozatainak erőszakos tartalmát.
A megfélemlítő viselkedés gyakran az előítéletekben, vagyis a vélt vagy valós különbözőségekben gyökerezik.


Ne alkalmazzon aránytalan szigort!
Ne bélyegezze meg gyermekét „megfélemlítőként”. A viselkedést nevezze meg, és azokat következményeket, amit a magatartásával okoz.
Ne próbálja gyermekét bocsánatkérésre kényszeríteni, de tanítsa meg őszintén bocsánatot kérni.


Gondoskodjon arról, hogy ne fordulhasson elő újra!
Alkalmazzon, tiszta, egyértelmű és arányos büntetést (eltiltás, lopás esetén pótlás, rongálás esetén javítás stb.)
Limitálja, hogy mennyi időt tölthet gyermeke számítógépezéssel és a telefonjával.
Ha szükséges, egy napra – az iskola engedélyével – menjen el a gyermek iskolájába, és tartson vele, bárhová is megy.
Beszéljen vele a cyberbullying (internetes megfélemlítés) módjairól, következményeiről. Ismertesse meg vele a megfélemlítés célszemélyre, családra, iskolára és egyéb közösségekre gyakorolt romboló hatását.
Állítson pozitív példákat és beszéljék át az etikus internetezés szabályait.
Mindig emlékeztesse gyermekét az arany szabályra: úgy kezeljen másokat, ahogyan elvárná, hogy őt kezeljék.
Működjön együtt a pedagógusokkal és az osztályfőnökkel, és kísérjék figyelemmel a változást.
5. Hogyan harcolhat a szexuális zaklatás ellen?
Előzze meg!
Lényeges, hogy szülőként legyen tisztában a kockázatokkal, de ne gondolja, hogy minden internetező vagy mobilozó fiatal kihívó fotókat küldözget magáról!
Beszélgessen el gyermekével, hogy döntései hogyan befolyásolhatják a hírnevét, illetve hogy milyen potenciális veszélyeket idézhetnek elő.


Vegye észre!
Ha változásokat észlel gyermeke viselkedésében – például csendesebb, mint máskor, titkolózó, szomorúnak tűnik – az utalhat arra, hogy online problémákkal küzd. Ilyen esetben próbáljon beszélgetést kezdeményezni gyermekével.


Ismerje meg a veszélyeket!
A legfőbb kockázat a képek feletti kontroll elvesztése. Amint bárki elküld egy intim fotót magáról, vagy posztolja egy közösségi site-on, örökre elveszíti felette a kontrollt. Onnantól kezdve bárki továbbküldheti vagy lemásolhatja, amivel a széles nyilvánosság elé kerülhet. Ha egy kép kikerült a gyerek birtokából, akkor gyakorlatilag lehetetlen eltűntetni a virtuális térből, akár 10, 20 vagy 30 év múlva is felbukkanhat.
Amellett, hogy a kompromittáló képet bárki láthatja a neten, a sexting (intim felvételek készítése és továbbküldése) következménye gyakran a cyberbullying, (megfélelmesítés) is lehet, hiszen az áldozatok bármit megtennének jó hírnevük megőrzése érdekében.
Nem árt tudatosítania gyermekében, hogy a sexting súlyos jogi következményekkel is járhat: törvény tiltja fiatalkorúakról szexuális vágyat keltő képek készítését, továbbküldését, birtoklását. Sokan nem is tudják, hogy bűncselekményt követnek el, amikor gyerekekről, 18 év alattiakról készült intim képeket küldenek.
További veszély, hogy a pedofilok is előszeretettel gyűjtenek az internetről intim képeket, amelyekkel zsarolni próbálják áldozataikat (például még több kép készítésére rábírni). Ezek tisztázásával komolyan elgondolkodtathatja gyermekét.


Kérjen segítséget!
Jelentse a zaklatást! A Biztonságosinternet Hotline-on bármikor bejelentheti az önt vagy gyermekét ért szexuális jellegű megkereséseket, zaklatásokat. Itt jelenthet be olyan, weboldalon vagy fórumon olvasható szöveges tartalmakat, ahol kiskorúakra vonatkozóan szexuális jellegű megjegyzéseket tesznek, illetve ilyen jellegű beszélgetést folytatnak, valamint azokat a felhívásokat, amelyeken kiskorúakat keresnek szexuális együttlétre.
6. Hogyan teheti biztonságosabbá a chatelést?
Állítson fel szabályokat!
Fiatalabbak számára:
 • Gyermeke csak az ön hozzájárulásával vegyen fel beszélgetőpartnereket.
 • Csak azokat a chat-szolgáltatásokat használja, amelyeket együtt választottak ki.
 • Csak moderált chat-szolgáltatásokat használjon.
 • Mindig csak becenévvel chat-eljen.
 • Csak akkor nyisson meg neki küldött fájlokat, ha előre megbeszélt anyagokról van szó és ismerős, megbízható feladótól érkeznek, valamint megfelelő védelmi szoftverek (pl. vírusirtó) vannak a gépre telepítve.
 • A chat-szolgáltatásokat csak korlátozott időszakokban használja. Például házi feladat írása közben nem futhat a háttérben.
Ahogy gyermeke növekszik, tapasztalatokat gyűjt, magabiztosabbá válik online, a szabályokat kicsit módosíthatja, de az alábbi alapszabályoktól semmilyen életkorban nem tanácsos eltérni:
 • A személyes információkat tartsa titokban!
 • Tartsa tiszteletben mások magánéletét!
 • Tisztelje mások szellemi termékeit – ne másolja vagy használja sajátjaként a mások által kitalált, létrehozott szövegeket, képeket, zenéket vagy videókat!
 • Online is viselkedjen úgy másokkal, ahogy szeretné, hogy vele bánjanak!
 • Jelentse a visszaéléseket – senkinek nem kell eltűrnie az online zaklatást vagy megfélemlítést! A szolgáltatónak lehetőséget kell biztosítania erre.
 • Ahol van rá lehetőség, mentse el a bejegyzéseket – ezek bizonyítékul szolgálhatnak, arra az esetre, ha esetleg problémái adódnának! Erre is lehetőséget és segítséget kellene nyújtania a szolgáltatónak.
 • Soha ne találkozzon személyesen senkivel, akit csak online ismer! Ha mégis megteszi, kísérje el egy olyan felnőtt, akiben megbízik! Ha az illető valóban barátkozni szeretne, ez nem jelenthet problémát.
 • Erősítse meg gyermekét abban, hogy nem illetlenség blokkolni bizonyos chatpartnereket, vagy akár kilépni a szolgáltatásból, ha valaki vagy valami miatt kellemetlenül érzi magát! Gyermekének joga van dönteni arról, hogy kivel áll kapcsolatban az interneten.
 • Ha gyermeke úgy dönt, hogy blokkol valakit, vagy kilép, támogassa azzal, hogy átbeszéli vele a történteket: így megerősítheti őt abban, hogy okosan cselekedett. Ezzel támogatja önvédelmi készségei fejlődését.
7. Hogyan válhat jó netpolgárrá?
Kövesse a netikett (internetes etikett) szabályait, és erre tanítsa meg gyermekét is!
 • Alkalmazza az aranyszabályt: úgy bánjon másokkal, ahogyan szeretné, hogy önnel bánjanak!
 • Ne feledje, az üzenetet egy másik személy olvassa!
 • Tudja, hol van, és annak megfelelően viselkedjen!
 • Nézze el mások hibáit, főleg az újonnan érkezettekét!
 • Mindig maradjon nyugodt, főleg ha valaki zaklatja (vagy ön úgy gondolja, hogy zaklatja)!
 • Ne NAGYBETŰKET használjon kiemelésre — ezt egyes felhasználók „kiabálásnak” vehetik.
 • Ne használjon helytelen vagy sértő beszédet!
 • Használja következetesen az online nevét vagy a becenevét, és azzal írjon alá minden üzenetet (védje az igazi személyazonosságát, soha ne adja meg a teljes nevét)!
 • Ne küldjön, vagy továbbítson levélszemetet (spam).
 • Maradjon ki a folytonos, lobbanékony vitákból vagy indulat-háborúkból!
 • Ellenőrizze a helyesírást, legyen érthető, és ne írjon hosszú üzeneteket!
 • Ha csevegőszobában beszélget, ne zavarjon másokat, és maradjon a témánál.
 • Kövesse a mindennapi élet viselkedési szabályait!
 • Emotikonok segítségével fejezze ki vicces vagy csipkelődős hangulatát, és tanulja meg a közismert online mozaikszavakat!

Videók

Tovább a videókra »